ΜΕΛΙ ΤΗΝΟΥ

LUCAS ROOMS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΙΟΥ

ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΟΥ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΤΡΗΣΗΣ

AΛΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Ιδιότητες μελιού

.Το μέλι είναι το πιο γνωστό από το προϊόντα της μέλισσας

Είναι μεγάλης θρεπτική αξίας ευχάριστο και επιθυμητό σαν τροφή και, ακόμα έχει προληπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες. ¨

Περιέχει πληθώρα ουσιών όπως:

Σάκχαρα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές & χρωστικές ουσίες, μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία κ.α. Όλες αυτές οι ουσίες προέρχονται από την φύση, όπως οι μέλισσες τις συλλέγουν από τα άνθη ή τους χυμούς των φυτών και τις εμπλουτίζουν με το δικό τους βιολογικό «εργοστάσιο». Πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες στη θερμοκρασία, στο ηλιακό, κυρίως, φως και σε άλλες δυσμενείς συνθήκες. Στο μέλι δεν αποδίδονται τα αρνητικά της ζάχαρης. Απεναντίας….

Η πιο γνωστή και ελεγμένη θεραπευτική ιδιότητα του είναι η βακτηριοστατική και αντιμικροβιακή.

 

2. Ιδιότητες – ορολογία

 

Η γεύση του μελιού είναι γλυκιά… σαν μέλι.

Το χρώμα του είναι… μελί.

Το άρωμά του είναι χαρακτηριστικό.

Είναι παχύρευστο.

Το ειδικό του βάρος είναι 1.40 – 1.45. Δηλαδή 40% - 45% βαρύτερο από το νερό. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να ποικίλουν σε ευρεία κλίμακα.

1      Η γεύση του μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο γλυκιά. Να αρέσει σε κάποιον περισσότερο ή λιγότερο. Μπορεί να έχει ακόμα και μια επιπρόσθετη πικρίλα.

2      Το χρώμα του μεταβάλλεται από το πολύ ξανθό (ίσως και ασπρουδερό) έως το πολύ σκούρο (ίσως και μαύρο).

3      Το άρωμά του ποικίλει κι αυτό. Το θυμαρίσιο μέλι είναι το πιο γνωστό για το ωραίο άρωμά του. Μα δεν είναι το μόνο με ωραίο άρωμα.

4      Και το ιξώδες του (το πόσο παχύρευστο είναι) μεταβάλλεται. Εξαρτάται κυρίως από το ποσοστό της υγρασίας, μα όχι μόνο απ’ αυτό.

Αυτά κάνουν το κάθε μέλι να διαφέρει από τα άλλα. Μπορούμε να πούμε πως είναι εντελώς αδύνατο να υπάρξουν δύο εντελώς όμοιες ποιότητες μελιού.

Φυσικά κάθε περιοχή δίνει, μια δεδομένη εποχή, λίγο-πολύ, το ίδιο μέλι κάθε χρόνο. Αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο.

Κοιτάξτε τη Φύση!

Πουθενά δεν είναι εντελώς όμοια με άλλες περιοχές, δεν της αρέσει να επαναλαμβάνει τον εαυτό της και να μένει στατική μέσα στο χρόνο.

Ας κοιτάξουμε λίγο και τις λεπτομέρειες!

Κάθε χρόνο μπορούμε να έχουμε καλύτερο… ή χειρότερο μέλι. Αυτό εξαρτάται και από την επέμβαση του ανθρώπου στη Φύση… μα και στα μελίσσια ή το μέλι του.

Αποκτήστε «προσωπική» σχέση με το μέλι. Γνωρίστε τις ποιότητές του, τα είδη του. Χρησιμοποιείστε εκείνο το μέλι που σας ταιριάζει την κάθε εποχή και στην κάθε φάση της ζωής σας. Αφουγκραστείτε τι χρειάζεται ο οργανισμός σας και τι είναι εποικοδομητικό για κείνον.

Τα ίδια ισχύουν για κάθε τροφή μας.

Αν αυτά εφαρμοστούν σωστά τότε ο άνθρωπος μπορεί να παραμένει υγιής.


ΠΗΓΗ : Συνεταιρισμός Τήνου