ΜΕΛΙ ΤΗΝΟΥ

LUCAS ROOMS

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΛΙΟΥ

ΕΙΔΗ ΜΕΛΙΟΥ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΤΡΗΣΗΣ

AΛΛΑ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

Τρόποι Διατήρησης του Μελιού

Α) Η κατανόηση των φυσικών ιδιοτήτων του μελιού θα κάνει καλύτερα κατανοητό πώς πρέπει να συντηρείται

- Το μέλι είναι υγροσκοπικό (απορροφά υγρασία). Ακόμα έχει την τάση να απορροφά διάφορες οσμές.

- Μπορεί να ξινίσει. Συμβαίνει πιο εύκολα όταν περιέχει πολλή υγρασία, βρίσκεται σε θερμοκρασία 14 οC – 25 οC και μολυνθεί από μύκητες (μούχλα, ζύμες). Το σάλιο επίσης μπορεί να το αλλοιώσει.

- Το μέλι μπορεί να κρυσταλλώσει ή να πήξει. Αυτό αποτελεί φυσική ιδιότητα του ανθόμελου. (Το μέλι μελιτωμάτων σπάνια πήζει). Όταν το μέλι κρυσταλλώσει δεν σημαίνει ότι αλλοιώνεται ή ότι δεν είναι αγνό.

Η κρυστάλλωση συμβαίνει γρηγορότερα περί τους 10 οC – 14 οC. Σε θερμοκρασίες 40 οC – 45 οC και άνω το κρυσταλλωμένο μέλι ρευστοποιείται πάλι.

- Το μέλι, ακόμη, μπορεί να αλλοιωθεί αν θερμανθεί ή το δει άμεσα ο ήλιος. Έτσι μπορεί να χάσει ευαίσθητα συστατικά του με φαρμακευτικές ιδιότητες., να αλλοιωθεί το χρώμα και το άρωμά του, να εμφανιστούν σε αυτό άλλες ουσίες όπως η H.M.F.

Αν αυτά ξεπεράσουν κάποια όρια τότε το μέλι χαρακτηρίζεται, επισήμως, σαν «βιομηχανικό μέλι» ή «μέλι ζαχαροπλαστικής» το οποίο, βέβαια, είναι κατάλληλο για χρήση από τον άνθρωπο, αλλά…

 

Β) Σχολιάζοντας τα παραπάνω αναφέρουμε:

- Οι αλλοιώσεις εξαρτούνται από το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσουν οι δυσμενείς επιδράσεις (θερμοκρασία, ηλιακό φως κ.α.)

- Δεν είναι όλα τα είδη μελιού το ίδιο ευαίσθητα

- Θέρμανση του μελιού στους 75 οC για 5 λεπτά ή στους 55 οC για 15-30 λεπτά ρευστοποιεί το κρυσταλλωμένο μέλι και το διατηρεί για αρκετό διάστημα ρευστό χωρίς να το κάνει «βιομηχανικό», αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζεται.

- Η κρυστάλλωση στην αρχή εμφανίζεται σαν θόλωμα και μπορεί να εμφανιστεί σε όλη τη μάζα του ή προς την βάση του δοχείου.

- Για την κρυστάλλωση του μελιού συμβάλλει η ύπαρξη γύρης ή ξεσμάτων κεριού και η χαμηλή ποσότητα υγρασίας στο μέλι (σε συνδυασμό με την αυξημένη ποσότητα γλυκόζης).

Όμως η παρουσία γύρης είναι φυσική… και επωφελής, και το «πηχτό» μέλι είναι πιο πλούσιο σε στοιχεία, πιο ώριμο και πιο ανθεκτικό στο ξίνισμα.

 

Γ) Για να διατηρηθεί (ή συντηρηθεί) το μέλι σε άριστη κατάσταση, για απεριόριστο (πρακτικά) χρόνο, φροντίστε:

- να είναι καλά κλεισμένο σε κατάλληλη συσκευασία (γυάλινη, τενεκεδένια κ.α.) για να μην απορροφήσει υγρασία και οσμές,

- να φυλάσσεται σε χώρο δροσερό χωρίς οσμές και υγρασία. Οι διαφανείς συσκευασίες να φυλάσσονται σε χώρο κατά το δυνατό σκοτεινό,

- το μέλι δεν έχει ανάγκη από ψυγείο αλλά διατηρείται καλύτερα σε αυτό ή ακόμα και στην κατάψυξη. Μετά την κατάψυξη το μέλι επανέρχεται στη ρευστή κατάσταση.

 

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Τήνου:

- Συνιστά στους καταναλωτές το πηγμένο μέλι, αν αυτό είναι φυσικό να έχει συμβεί, αντί του ρευστοποιημένου με τεχνικές μεθόδους (θέρμανση κ.τ.λ.) για τους λόγους που αναφέρθηκαν.

- Θα προσφέρει μέλι πηγμένο ή κρυσταλλωμένο. Αν οι καταναλωτές θέλουν ρευστό μέλι, τότε μπορούν να θερμαίνουν λίγο μέλι σε «μπεν-μαρί» για όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο, και σε μικρότερη θερμοκρασία (σε τιμές μικρότερες από εκείνες που αναφέραμε πριν).

- Δεν αναμιγνύει το μέλι των παραγωγών.

- Έχει εκδώσει ετικέτα με το όνομα του Συνεταιρισμού και του παραγωγού μέλους.


ΠΗΓΗ : Συνεταιρισμός Τήνου